Impacte de la tecnologia a desenvolupar en el projecte

La carn de porc destaca per ser la més consumida del món. Els principals productors porcins del món són la Xina, la Unió Europea (UE-28 membres) i els EUA (FAOStat, 2020). Espanya és un dels líders en producció d'Europa, el primer en cens porcí i el segon en carn de porc produïda per darrere d'Alemanya. Espanya compta amb 31471 explotacions porcines de diferent tipologia de les quals 17251 són explotacions d'engreixament, gairebé el 55% del total d'explotacions porcines (MAPA, 2020). L'etapa d'engreixament representa el 65% del cost de producció porcina d'un porc de 115 kg de pes viu segons l'informe econòmic bianual (DARP, 2021) i també és el principal contribuent als impactes ambientals (Lamnatou et al., 2022).

Per aquesta raó, l'alimentació de la població futura i el subministrament de proteïnes saludables depenen en gran manera dels sistemes sostenibles de producció porcina (Spanaki et al., 2022).

Tradicionalment els agricultors han pres decisions basades en la seva experiència i amb un escàs o a vegades nul ús de la tecnologia. Però ara amb l'increment del consum de carn de porc i l'evolució del sector porcí cap a una xarxa de cadena de subministrament porcina (CSP) més integrada ha canviat el paper dels ramaders. En les últimes dècades, les economies d'escala han accelerat els canvis dels agricultors com a mers components del CSP a ser coordinats amb la resta d'agents de la cadena (Nadal-Roig et al., 2019).

Per aquest motiu la digitalització del sector és de summa importància i necessita de més recerca, específicament enfocada en les granges de porcs. El nostre projecte té com a objectiu estimular el progrés cap a una digitalització a mesura, sostenible, ètica i atractiva mitjançant l'ús de Sistemes de Suport a la Decisió (SSD) impulsades per Intel·ligència Artificial (IA).